fredag 7 juni 2013

Imma lagar kenyanskt

Imma som städar hos oss, är en jätteduktig kocka.
Igår kväll samlades vi fyra familjer här hemma i lägenheten på Redd och skyllde på att vi tjuvfirade  Mama Noahs födelsedag, som egentligen är på söndag.
Men  alla var vi på plats av samma anledning.: att få se, prova och lära sig lite äkte kenyansk matlagning av och med Imma!

Redan efter lunch var Imma på plats för att börja med förberedelserna som att koka linser och hacka grönsaker. Att försöka hjälpa henne var skvatt omöjligt!
Vid två kom de första, Fam Fr med sin T, och innan fam Å med lilla H kom hade hon hunnit blanda de kokta green grams med kokosmjölk och morötter. När väl även fam Ly med Lo var på plats var det dags för mandazis och chipatti.
Med van hand blandade Imma degarna. Hon skar alldeles lagom stora bitar av mandazidegen och lade i oljan, plattade och rullade ut chipattidegen, rullade om de små bulliknande sakerna, plattade ut igen och stekte i stekpannan och vi, vi stod där med munnar som vattnades alltmer.
Vi fick testa att rulla om chippatibullarna  Det var inte alls lika lätt att göra det själv!
Men efter ett tag så...!
Förutom bröden och green gramsgrytan gjorde hon pilauris med bl a tomatpaste, lök och hela kardemummafrön och stekte stora kycklingbitar i timjan.
Dofterna från köket var helt ljuvliga.
Vi stod som barn på julafton och tittade på när hon välförberett och vant visade och berättade vad hon gjorde.
När det väl var dags att äta framåt 7-snåret mumlades de ljuvligaste kommentarer från fullproppade munnar! Jag tror vi satt i en timme och bara njöt. Men det bör man efter 4 timmars matlagning.
Ja, Imma gjorde verkligen vår kväll!
Sedan gjorde ju såklart sällskapet sitt. :)

Vi hoppas kunna laga det här själva flera gånger så vi kan bjuda på lite äkta kenyanskt när vi kommer hem. Lite inslag av andra kulturer kan ju behövas, menar jag, mellan all svensk mat som pizza, kåldolmar, pasta och tacos... ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar